Kolonoskopia

Kolonoskopia polega na obejrzeniu jelita grubego od środka za pomocą miękkiego, giętkiego aparatu w kształcie rurki (kolonoskop o dł. 130-160 cm) wprowadzanej przez odbyt do oczyszczonego jelita grubego i przesuwanie go do ujścia jelita cienkiego. Badanie wykonuje się w pozycji leżącej na lewym boku, z podkurczonymi nogami. Wprowadzanie aparatu i badanie jest niebolesne dla większości osób. Niekiedy powoduje wzdęcia, uczucie parcia i ucisku. W uzasadnionych przypadkach np. u osób , które wcześniej przechodziły zabiegi operacyjne w obrębie jamy brzusznej, istnieje możliwość wykonania badania w znieczuleniu ogólnym. Czas trwania kolonoskopii to zwykle od 15 do 30 minut, Podczas których możliwe jest wykonanie wielu zabiegów takich jak usunięcie polipów czy rozszerzenie światła przewodu pokarmowego .

 

    Rozróżniamy:
  • Kolonoskopię diagnostyczną, której w pierwszej kolejności poddane powinny zostać osoby zgłaszające objawy takie jak np. obecność świeżej krwi w stolcu, zmianę rytmu wypróżnień czy też nie uzasadnione chudnięcie
  • Kolonoskopię przesiewową wykonywaną głównie u osób po 50 r.ż. bez objawów raka
  • Kolonoskopię nadzorczą wykonywana u osób po leczeniu endoskopowym lub operacyjnym

 

Bardzo istotne jest odpowiednie przygotowanie do badania, które ocenia się za pomocą skal numerycznych. Właściwe oczyszczenie jelita grubego przed zabiegiem jest kluczowym warunkiem przeprowadzenia kolonoskopii. Ocenia się, że niewystarczające przygotowanie jelita grubego stwierdza się nawet u około 30% badanych i tyle może wynosić odsetek pominiętych polipów. Nawet niewielkie ilości stolca mogą utrudnić znalezienie w jelicie grubym małych zmian, w tym nowotworowych. Stąd tak ważne jest dobre przygotowanie jelita do badania.

Czy wiesz, że:

Za powstanie 1/3 nowotworów odpowiedzialny jest nasz tryb życia i nawyki żywieniowe. Największą dynamikę zachorowań odnotowuje się w odniesieniu do nowotworów jelita grubego. Brak ruchu oraz dieta odbiegająca od diety śródziemnomorskiej, a obfitująca w mięso, tłuszcze nasycone pochodzenia zwierzęcego, cukier, sól, słodycze, ulepszacze, konserwanty, natomiast uboga w ryby, świeże warzywa, owoce, produkty zbożowe, orzechy, sery, jogurty sprzyja wzrostowi zachorowań na ten typ nowotworu.

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2014-2020.

Całkowita wartość projektu : 3 895 510,00 zł
Dofinansowanie z Funduszy Europejskich: 3 311 183,50 zł